Er Der Radon i Dit Hjem?

Cirka 500 personer i Sverige rammes hvert år af lungekræft på grund af radon. Dette understreger, hvor vigtigt det er at forstå farerne ved radon og regelmæssigt måle radonniveauerne i dit hjem for at sikre et sundt indeklima.

Ifølge Strålsäkerhetsmyndigheten anslås det, at omkring 325.000 hjem i Sverige har radonniveauer, der overstiger grænseværdien på 200 Bq/m³. Det skræmmende er, at du ikke kan vide, hvor høje radonniveauerne er uden en radonmåling. Radon er en naturlig gas, der findes i jorden, luften og vandet, og den kan trænge ind i vores hjem fra flere forskellige kilder.

Radon fra Jorden: Den Mest Almindelige Kilde

Radon fra jorden er den mest udbredte kilde til forhøjede radonniveauer i indendørsluften. Gassen siver ind gennem revner og utætheder i dit hus. Sprækker i kældervægge, beton- og jordgulve samt krybekældre kan alle være indgangsveje for radon til dit hjem.

Radon fra Byggematerialer

Stenbaserede byggematerialer som letbeton, beton og tegl kan indeholde radium, som kan afgive radon. Selvom de fleste byggematerialer har lave radonniveauer og ikke udgør nogen sundhedsrisiko, findes der undtagelser. Den mest berygtede af disse er blåbetong, som blev flittigt brugt i svenske boliger mellem 1929 og 1975, særligt i vægge og etageadskillelser. Blåbeton er en af de største radonkilder blandt byggematerialer.

Radon fra Husholdningsvand

Vand fra borede brønde kan indeholde høje radonniveauer, mens det næsten er uhørt i kommunalt vand. Hvis dit husholdningsvand indeholder radon, kan det øge radonniveauet i indendørsluften, når vandet fordamper – for eksempel ved opvask, tøjvask eller under bad.

Sådan Måler Du Radon

Den eneste måde at sikre, at din indendørsluft er fri for radon, er ved at måle den. En radonmåling er en enkel og overkommelig måde at beskytte dit hjem og din families sundhed på. Ved at foretage en langtidsmåling kan du få et præcist års-gennemsnit af radonniveauerne i dit hjem. Det er vigtigt, at målingen varer mindst 60 dae og udføres mellem 1. oktober og 30. april. Bestil din radonmåling i dag og beskyt dit hjem!

Med regelmæssig radon mätning kan du tage kontrol over dit indeklima og sikre, at din familie ikke udsættes for denne skjulte sundhedstrussel.